Macskamentők blog

Macskamentők blog

Tejivás

2013. április 02. - Macskamentők

Sokat szoktunk gondolkodni azon, hogy adjunk-e tejet Cicusnak, vagy ne adjunk, amikor olyan fájdalmasan nyávogva eljátsza az éhhalál küszöbén álló macskát, de igazából az látszik rajta, hogy most valami finomságot szeretne.

Lehet neki adni? Nem lehet? Hasmenése lesz tőle vagy nem? Érdemes egyáltalán tejet adni neki, fel tudja dolgozni?

Kiindulási alap az volt, hogy minden rajzfilmben a macska tejet iszik, sőt a tejet egyesek macskabenzinnek nevezik. Ha ennyire elterjedt ez a dolog, akkor biztosan szeretik és elengedhetetlen a mindennapjaikhoz. De hát az is minden rajzfilmben benne van, hogy a kutya-macska barátság nem létezik, ahogy még a mondás is tartja. Közben pedig mennyire nincs így, saját környezetemben is több példa van arra, hogy igenis nagyon jól megvannak ők együtt.

Akkor mégis mi a helyzet?

tumblr_lbvvhixfsl1qb6t6wo1_400.jpg

Utána olvastunk.  A tejjel a macskák úgy vannak, mint mi bármilyen étellel, egy részük szereti, más részüknek nem ízlik, és beleszagolás után sosem ennének belőle. Persze itt nem az anyatejről van szó, mert az fontos, és ott még nincs válogatós kiscica, mert abban a korban elengedhetetlen a tej, hanem a felnőttkori „tejezésről”.

Azt a csoportot, akik szeretik a tejet újabb két társaságra oszthatjuk, akiknek szabad adni, és akiknek nem, mert hasmenést kapnak tőle. Macskáknál is előfordul a laktózérzékenység, ahogy az embernél is, bár már cicák részére is lehet venni laktóz mentes tejet. Amennyiben hasmenése vagy gyomorrontása lesz kedvencünknek és milliomosok vagyunk, akkor ezt a laktózmentes macskatejet (1000 Ft/l) adjuk neki, vagy ha nem vagyunk milliomosok, akkor ne adjunk neki több tejet, vegyük ki az étrendjéből.

Fontos! A tejivó cicáknak is szükségük van vízre, a tej sosem helyettesítheti azt. A tej valamiféle ínyencség inkább.

Még fontos az is, hogy a tej kizárólagos táplálék sem lehet, ahogy nekünk embereknek sem lehetne mondjuk a téli fagyi vagy a chips, hiszen nincs meg benne sok olyan tápanyag, ami szükséges az élethez.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása