Logo Pic
Kontent 2024. szeptember 17.

És a te vastartalékaid hogy állnak?

mf6.jpg

Ha hullik a hajad, egy ideje fáradékony vagy, a szemed alatti karikák pedig a korrektor mögül is látszódnak, akkor érdemes utánajárni, hogyan állnak a vastartalékaid.

Hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, pedig a vashiány világszerte elterjedt hiányállapot, amely számos okból alakulhat ki. A leggyakoribb tényezők közé tartozik a vasvesztés mellett a nem megfelelő vashasznosulás, a gátolt vasfelszívódás és a kevés vasbevitel. A hatékony kezelés érdekében fontos az okok pontos feltárása és célzott megszüntetése. Az étrendi változtatások és a megfelelő vaspótlás segíthetnek a vashiány leküzdésében, és hozzájárulhatnak az egészséges életmód fenntartásához.

De miért lehet a vashiány veszélyes?

Fontos tudni, hogy a vas a szervezet egészséges működéséhez nélkülözhetetlen nyomelem, amelynek alacsony szintje sokaknak okoz problémát: a világ lakosságának körülbelül egyharmadát érinti.

A vashiánynak különböző fokozatai vannak, amelyeknek a tünetei is eltérőek. Minél nagyobb a hiány, annál súlyosabb panaszokat okoz. Kezdj el gyanakodni, ha feltűnően sápadt és/vagy tartósan fáradt vagy, hullik a hajad, elvékonyodnak a körmeid, gyakran fáj a fejed, hamar kifulladsz, esetleg rendszeresen cserepes az ajkad.

Annak érdekében, hogy minél hamarabb kiderüljön a vashiány, érdemes évente egyszer orvosi vizsgálattal ellenőriztetni a vérképedet.

A kezeletlen vashiány ugyanis vérszegénységet is okozhat, amely lassan, lappangva alakul ki, és bár kezdetben súlyos panaszokat nem okoz, a következményei lehetnek azok.

Szerencsére a hiányzó vas pótolható, és amint a szervezet újra kellő mennyiségű, jól hasznosuló vashoz jut, a tünetek enyhülnek. A vashiány gyógyszeres kezelésével a szervezet vasraktárai hozzávetőlegesen 3-6 hónap alatt telítődnek, a vaspótlás ekkor lesz eredményes.

A vashiány okai

  1. Nem megfelelő vashasznosulás: a szervezet vashasznosítása akkor csökken, ha a vas felszívódása akadályozott. Egyes betegségek, mint a tartós vagy átmeneti gyomor-bélrendszeri problémák (például a Crohn-betegség vagy a cöliákia) szintén csökkenthetik a vasfelszívódást. Ezek általában gyulladásos állapotokkal is járnak, amelyek tovább súlyosbítják a vashiányt.
  2. Kevés vasbevitel: a vashiány másik sűrűn előforduló oka a nem megfelelő vasbevitel. Ez különösen gyakori a vegetáriánus és vegán étrendet követők körében, valamint azoknál, akik drasztikusan diétáznak, koplalnak, evészavarral küzdenek. A vasat tartalmazó ételek mellőzése hosszú távon vashiányhoz vezethet.
  3. Megnő a vasszükséglet: a nők életében a terhesség és szoptatás alatt nő meg a szervezet vasigénye. Nemtől függetlenül az intenzív testi és kognitív fejlődés – azaz a gyermekkor és tinédzserkor – idején, továbbá a kimerítő sport és fizikai aktivitás mellett ugyancsak több vasra van szükség.
  4. Fokozott vasvesztés: ez bármilyen eredetű vérzés (például aranyér, orr- vagy gyomor-bélrendszeri vérzés, nőknél a menstruáció) esetén, esetleg véradóknál jellemző.

Mit lehet tenni ellene?

  1. Gyulladásos állapotok kezelése: a vashiány kezelésének első lépése a felszívódást akadályozó tényezők megszüntetése. Az alapbetegség megfelelő kezelése javíthatja a vas felszívódását.
  2. Megfelelő étrend: az étrend átalakítása szintén segíthet. Fontos a magas vastartalmú, vegyes étrend követése, azaz a húsok, belsőségek, halak, hüvelyesek, spenót és más zöld leveles zöldségek fogyasztása. A vasban gazdag ételek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a vasraktárak feltöltéséhez.
  3. Vaspótlás: ha a vasbevitel kevés, de nincs vasvesztés, vagy nem akadályozott a vas felszívódása, akkor ajánlott vaspótló készítmények szedése. Ezeket legalább 3-6 hónapig érdemes szedni, hogy a szervezet vasraktárai feltöltődjenek. Fontos, hogy a vaspótló készítmények magas vastartalmúak legyenek, és a szedésük során ügyelni kell arra, hogy a szervezet megfelelően hasznosítsa a vasat. Ez utóbbi azt jelenti, hogy be kell tartani a betegtájékoztatóban a készítmény szedésére vonatkozóan leírt útmutatásokat.

A legfontosabb, amit tehetsz megelőzésként, hogy informálódsz arról, mi okozhat vashiányt, milyen tünetek jelzik, igyekszel úgy étkezni, hogy a szervezeted megkapja a kellő mennyiségű vasat, és évente végeztetsz laborvizsgálatot.

Hirdetés

A vashiány a nőknél a leggyakoribb, de bárkinél kialakulhat húsmentes étrend, speciális diéta, drasztikus fogyókúra vagy erőteljes sportolás mellett. A recept nélkül kapható Maltofer rágótabletta és szirup vashiány kezelésre, megelőzésre alkalmas hatásos, szabályozott felszívódású, magas vastartalmú, a vasat egyedülálló formában tartalmazó vaspótló gyógyszerek. A vas jobban hasznosul és kevesebb mellékhatással jár, ha a Maltofer rágótablettát étkezéskor, a szirupot pedig ízlés szerint gyümölcs- és zöldséglébe, tejbe keverve vesszük be. Más típusú vaspótlókkal szemben a Maltoferben lévő vas nem lép kölcsönhatásba étel- és italösszetevőkkel, együtt bevett gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel sem. Mindkettő laktóz- és gluténmentes, vegán gyógyszer.

mf-1500x840.jpg

Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszerek

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Vissza a címlapra
Gyógy Tudor
Legjobban pörgő posztok
Brutális turné közeleg 2025 elején
KoaX • 3 nap
A PSV elleni mérkőzés
Apuleius • 8 nap
Emma Stone a furaság királynője. A kegyelem fajtái (filmkritika)
onozorobi • 8 nap
Nagy kakaós krémmel töltött ostya teszt
Linda Morvai • 28 nap
A Napoli elleni mérkőzés
Apuleius • 3 nap
Cikkek a címlapról
Vácrátóti Arborétum és Botanic Bistro
A település alacsonypadlós buszokkal megközelíthető. Vonattal is mehetünk a Rudnay-kert állomásig, de onnan még 2,5km séta a földes úton az Arborétum. Gárdonyi Géza Rendezvényközpont 2163 Vácrátót Szabadság út 28.https://vacratot.hu/gardonyi-geza-rendezvenykozpont/ Itt nem jártunk, de a képek…
Süti Sári víziója, répával lett bolondítva
    Hozzávalók: 300 g liszt        100 g kristálycukor      2 tk. sütőpor               1 tk. fahéj     5 tk. só           5 tk. szódabikarbóna               3 db sárgarépa           4 db tojás      1 dl olaj           A krémhez: 250 g habtejszín          250 g mascarpone…
>