Macskamentők blog

Macskamentők blog

Rólunk

2013. február 02. - Macskamentők

Néhány magánemberből álló baráti társaság vagyunk, akik saját anyagi keretünkből és lehetőségeinkhez mérten igyekszünk minél több macskát megmenteni, és jó gazdához örökbe adni! Macskáink jelenleg elsősorban az Illatos úti gyepmesteri telepről kerülnek hozzánk.

Ezek a macskák sok esetben bolhásak, fülrühesek, és férgesek.
Legelőször megfürdetjük őket, Drontal féreghajtót kapnak, megtörténik az első fültisztítás és utána néhány nap múlva megkapják az Advocate vagy a Stronghold koruknak, illetve súlyuknak megfelelő spot-ont!

Nagyon sok kismacska születik a felelőtlen szaporítóknak köszönhetően, akik nem ivartalanítják a nőstény macskáikat, majd a kicsiktől különböző úton-módon megválnak. Jó esetben 5 hetes korukig felnevelik őket, mert "de aranyos és hadd játsszon vele a gyerek..." aztán elegánsan bevágják egy idegen kertbe. Jobb esetben...
Ezek a kiscicák nagy hátránnyal indulnak: mivel egy kiscicának 8 hétig illene szopnia, nem szerezik meg a megfelelő védettséget, így immunrendszerük gyenge marad. Általában hasmenéssel, kötőhártya gyulladással kerülnek ki a telepről, ami az egészen egyszerű betegségtől a halálosig, bármi előjele lehet. Mivel a cicák már a következő nap orvoshoz kerülnek, ellátásuk azonnal megkezdődik!

A pici cicák ezek után karantén ketrecekbe kerülnek. Lehet, hogy sokatoknak nem szimpatikus a ketreces elhelyezés. Nekünk sem volt az, de aztán saját bőrünkön megtapasztaltuk, hogy ez az egyetlen megoldás. Ugyanis a cicáknak rendkívül sok akár halálos és nagyon fertőző betegsége lehet. A tömeges elhullás elkerülése érdekében egy alom egy karantén ketrecbe kerülhet elhelyezésre és nem szabad innen ide-oda egyedeket helyezgetni. Ugyanis, ha egy betegség felüti fejét az alomban, így az ott is marad, a ketrecen belül. Nem terjed el az összes többi alomra. Ilyenkor a cicák könnyebben kezelhetőek. Ezt követően a ketrec egyszerűen fertőtleníthető, míg egy lakást nem lehet maradéktalanul kifertőtleníteni, a kárpitos bútorok, szőnyegek stb. miatt. Volt olyan állatvédő, aki ezt a tartási módszert nagyon elítélte: felütötte nála a fejét az egyik rettegett baba betegség a pánleukopélnia. 29 macskából 9 maradt életben, ami így már nem macskamentés, hanem túlélő tábor!


Ha túl vannak a karantén időn, megvan a stabil oltási programjuk, természetesen kikerülnek a "rabságból". Innentől már csak az álom  gazdira várnak!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása