Macskamentők blog

Macskamentők blog

Mit NE etessünk a házikedvenceinkkel?

2016. január 28. - Macskamentők

Nagyon sok macska és kutya gazdi ad a cicájának, kutyájának a nekik való tápokon kívül egy-két falatot, vagy akár egész adagokat a saját ételükből. Ráadásul nem is tudnak róla, hogy nem szabadna! Most az állatorvos tanácsait adjuk közre, azokról a megfontolandó és tiltólistás hozzávalókról, ételekről, amit semmiképpen ne adjunk házikedvenceinknek. Komoly bajokat, betegségeket előzhetünk meg azzal, ha odafigyelünk, mivel etetjük őket.

pizzaveg.jpeg

Egészen biztos vagyok benne, hogy sok kunyeráló szemű kutya kap a megmaradt pizza végekből. Hiszen biztos tisztítja a fogait, jó elrágcsálni. A rossz hír, hogy ezt sem szabad nekik adni, hiszen tömény liszt az egész.

ragcsak.jpeg

Az édes és sós rágcsák szintén tiltólistán vannak, a rengeteg fűszer, só különböző gyulladást okozhat az emésztő rendszerükben, a lisztes, burgonyás alapról nem is beszélve.

mogyorovaj.jpeg

És itt van a mogyoróvaj. Talán itthon nincs annyira hagyománya, mégis egyre több helyen fellelhető és egyre több kísérletező kedvű ember próbálkozik belecsempészni ételekbe, vagy csak elkanalazza magában, kenyérre keni. Egyre elterjedtebb, hogy a gazdik a különböző gyógyszereket rejtik el benne, és ezzel a finom csalival nyeletik le a kisállattal, ami náluk sajnos allergiás reakciókat okozhat - ahogy az emberek, az állatok is allergiásak lehetnek a csonthéjasokra -, és egyéb krónikus betegség is kialakulhat tőlük.

A macska és kutya alapvetően húsevő állat, az ő szervezetüknek nincs szüksége kukoricára, búzára, feldolgozott élelmiszerekre, burgonyára, cukorra.

És persze ne feledjük azokat a dolgokat, amiket már unalomig ismételtek nagyon sokan: a nyers sertéshús, a kakakó tartalmú élelmiszerek és a csokoládé szigorúan TILOS! Még a legkisebb mennyiségben is.

cikkulata.jpg

Hogy mit adhatunk nekik? Igyekezzünk összhangban maradni kedvenceink természetes táplálkozásával. Válasszunk számukra magas fehérje és magas zsírtartalmú tápot, minimális szénhidrát százalékkal. A macskákra különösen érvényes, hogy a táplálékukban lehetőség szerint ne legyen 5-10 százaléknál több szénhidrát.

Érdemes elolvasnotok a tápok hátoldalán található összetevő listát, és igyekezni a lehetőségetek szerinti legjobb összetételűt választani nekik. A márkanevek ne tévesszenek meg benneteket, kis utánajárással meg lehet találni az arany középutat az ár és minőség tekintetében.

Gondoljatok arra, hogy mi is kikunyeráltuk volna a szüleinktől minden nap a hamburgert, de nem haltunk bele, hogy nem ehettünk. Kis kedvenceink boldogak lesznek a chips és a perec nélkül is, mi pedig megnyugodhatunk, hogy nem mérgeztük őket akaratunkon kívül.

 

forrás: link

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása