Macskamentők blog

Macskamentők blog

Az örökbefogadás menete

2013. február 02. - Macskamentők

Az első és legfontosabb dolog az örökbefogadásnál, hogy a döntés az EGÉSZ CSALÁD KÖZÖS és FELELŐS döntése legyen!

Nagyon sokszor a szülők engednek a gyerek nyomásának és akaratának, miközben ők maguk nem szeretnének semmilyen állatot. Ennek szinte mindig a macska visszakerülése a következménye, ami senkinek sem jó: elsősorban a macskának nem, de a gyereknek és a szülőnek sem.

 A mi célunk az, hogy ha a macskát elviszik, szeressék és ne kerüljön vissza!

Tehát a legfontosabb, hogy előre megfontoljuk, tudunk-e macskát vállalni. A témát körbe kell járni több szempontból is. A macska szemet gyönyörködtető látvány, dorombol, bújik, igazi szeretetcsomag, de emellett ugyanúgy eszik, alszik, orvoshoz jár, mint mi magunk.


Mérlegeljük a következőket:

- anyagi vonzat: az állatnak szüksége van a napi megfelelő minőségű ételre, rendszeresen tisztán tartott alomra, orvosi vizsgálatokra, oltásokra. Kismacska esetén az ivartalanításra is. Valamint betegség, baleset esetén a szakszerű, gyors orvosi segítségre, ami bizony akár jelentősen megterhelheti a családi kasszát.

 - az együttélés "viszontagságai": a macska nem egy bútordarab, amit leteszünk és ott marad. A macska ugyanúgy birtokba veszi a lakást, mint mi magunk, így nagyon fontos, hogy lakásunkat a macska számára biztonságossá tudjuk-e alakítani. El tudjuk-e viselni, hogy a karmát esetleg a kanapén hegyezi, letépi a tapétát, hintázik a függönyön, leveri a kedvenc vázánkat, kikaparja a virágföldet, hullajtja a szőrét, vagy úgy ássa az almát, mint egy építész. A macska éjjel is aktív, előfordulhat, hogy szórakoztatni akarja magát a gazdáival, akiket fel is ébreszt a móka kedvéért!

- felvigyázás: ha nyaralni megyünk, van-e valaki, akire rá tudjuk bízni, esetleg panzióba tudjuk-e adni.

Ha ezeket megfontoltuk és az esetlegesen felmerülhető problémák sem "rettentettek" el a ránk váró feladattól, felelősségtől, örömtől, bánattól, akkor a cicák képeit meg kell nézni, elolvasni a róluk írt információkat, s ha sikerült választani, akkor a 06-70/562-10-32-es telefonszámon megbeszélni, hogy kit szeretne, hová vinné, milyen körülmények közé.

Ezen információk begyűjtése nagyon fontos, mivel egyrészt szeretnénk a macskáinkat megfelelő helyekre adni, másrészt fontos, hogy a kiválasztott cica alkalmas-e arra a tartásra, amire szánják. Például egy évekig utcán élő, vagy udvaron tartott cica nem minden esetben alkalmas a kizárólag lakásban való tartásra.

 Ha nem sikerült cicát választani, akkor is érdemes telefonálni, mert ha nem tudunk az elképzeléseknek megfelelő cicával szolgálni, akkor nyilvántartásba vesszük és értesítjük, ha beérkezett olyan tulajdonságokkal bíró macska, akire gondoltak.

Cicáink ideiglenes örökbefogadóknál vannak, így érdeklődésre, látogatásra próbáljanak olyan időpontot választani, ami ellenkező esetben Önöket sem zavarná meg munkában, éjszakai pihenésben, hiszen az asztalost sem hívjuk fel hajnalban, vagy éjjel, vagy karácsony estén, hogy asztalt szeretnénk csináltatni. Természetesen igyekszünk a legtágabb idősávban rendelkezésükre állni!


Cicáink örökbefogadása minden esetben csak örökbefogadási szerződéssel történhet, ezt megtekintheti weboldalunkon, a www.macskamentok.hu-n. A cicák oltási költségeihez hozzájárulást kérünk, ezen adomány ellenében vihetők el. Ezzel a többi macska ellátását segítik.

Ha megtörtént a szerződés aláírása, minden esetben elmondjuk a cicával kapcsolatos észrevételeket, információkat, lényeges dolgokat, amik a későbbi együttélés során az Önök segítségére lehetnek.

Ezután már csak a biztonságos hazaszállítás maradt. A macskákat csak macskaszállító dobozban adjuk ki, amelyet előre meg kell vásárolni valamelyik állateledeles boltban.( Pl.: Fressnapf). A macskák nem nagyon szeretnek autózni, új nekik a gazda is, sem a macskának, sem az autókban utazóknak nem biztonságos egy megvadult, rémült, karmoló, fel-le rohangáló állat. A cica a szállítóban biztonságban érzi magát, szilárdat érez a mancsai alatt, körbeöleli a védelmező burok. A macskaszállító dobozra a továbbiakban is szüksége lesz, például az állatorvoshoz való látogatásoknál. Aki egy macskaszállító doboz megvételét túlságosan nagy befektetésnek, anyagi tehernek tartja, az kérjük ne fogadjon örökbe egy cicát, aki - nem győzzük elégszer hangsúlyozni - akár 14-17 évre szóló felelősség!

Külföldre nem adunk macskát! Ellenőrizhetetlen a sorsuk. Rengeteg macskát visznek bundának, kísérleti célokra. Mi ezeket a macskákat nagyon rossz körülmények közül mentjük. Sokat szenvedünk velük: éjjeli infúziók, kezelések, etetések fecskendővel, stb. Ez nemcsak rengeteg időnkbe, hanem pénzünkbe is kerül. Nem azért tesszük ezt, hogy utána  a macskáinkat ruhaként viseljék, vagy egy kísérleti orvosi rendelőben végezzék. Netán valakinek a tányérján.

De azért sem, hogy az örökbefogadás után (újra) kidobják őket az utcára! 

Megértésüket köszönjük.

Örülünk, ha a mi cicáinkat választják!

Ezzel két életet mentenek: a cicáét, akit elvittek, illetve azét, akit  a helyére tudunk hozni az utcáról, vagy egy sintér telepről, ahova altatásra lett leadva.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása